2010/11/22

Adab ketika mendengar Azan


Mengapa lidah kelu disaat kematian? Kematian itu pasti menjelma. Hanya masa dan waktunya yang tidak diketahui. Marilah kita bersama-sama amati.
Mengapa orang yang dalam keadaan nazak, tidak dapat berkata apa-apa. Lidah kelu, keras dan hanya mimik muka yang menahan kesakitan ‘sakaratul maut’.
Diriwayatkan sebuah hadis yang bermaksud: ” Hendaklah kamu mendiamkan diri ketika azan, jika tidak Allah akan kelukan lidah ketika maut menghampirinya.”
Ini dengan jelas menunjukkan kita disarankan agar mendiamkan diri, jangan berkata apa-apa pun semasa azan sedang berkumandang. Sebagai orang Islam, kita wajib menghormati azan.


Banyak fadhilatnya.


JIka lagu kebangsaan kita di ajar berdiri tegak dan diamkan diri, mengapa ketika azan kita tak boleh mendiamkan diri? Lantas sesiapa yang berkata-kata ketika azan, Allah akan kelukan lidahnya ketika nazak. Kita takut dengan kelunya lidah kita semasa ajal hampir, maka kita tidak dapat mengucap kalimah syahadah… yang mana sesiapa yang dapat mengucapkan kalimah ini ketika nyawanya dicabut, Allah dgn izinNYa menjanjikan syurga untuk mereka.
Dari itu marilah kita bersama menghormati azan dan memohon agar lidah tidak kelu semasa nyawa sedang ditarik. ” Ya Allah! Anugerahkanlah kematian kami dengan kematian yang baik lagi mulia, lancarkan lidah kami mengucap kalimah’ Lailahaillallah… ‘ semasa sakaratul maut menghampiri kami.. Amin.. Amin.. Yarabbal A’lamin”
Wasiat Nabi Muhammad s.a.w. kepada Saidina Ali r.a… ;
Wahai Ali, bagi orang MUKMIN ada 3 tanda-tandanya :
Tidak terpaut hatinya pada harta benda dunia
Tidak terpesona dengan pujuk rayu
Benci terhadap perbualan dan perkataan yang sia-sia
Wahai Ali, bagi orang ALIM itu ada 3 tandanya:
Jujur dalam berkata-kata
Menjauhi yang haram
Merendah diri
Wahai Ali, bagi orang yang JUJUR itu 3 tandanya:
Merahsiakan ibadahnya
Merahsiakan sedekahnya
Merahsiakan ujian yang menimpanya
Wahai ALi, bagi orang yang TAKWA itu ada 3 tandanya :
TAkut berlaku dusta dan keji
Menjauhi kejahatan
Memohon yang halal kerana takut jatuh kedalam keharaman
Wahai Ali, bagi AHLI IBADAH itu ada 3 tandanya:
Mengawasi dirinya
menghisab dirinya
Memperbanyakkan ibadah kepada Allah s.w.t.
Wang RM50 begitu besar bila dibawa untuk derma ke masjid, tetapi begitu kecil bila kita bawa ke supermarket. 45 min terasa begitu lama untuk berzikir tetapi betapa singkatnya waktu untuk pertandingan bola sepak… Semua insan ingin memasuki syurga tetapi tidak ramai yang berfikir dan berbicara tentang bagaimana untuk memasukinya
Wallahualam…

Tiada ulasan: